Filmavond “Brief aan de Wereld” raakt en verbindt
Op 14 april stroomde de zaal in ‘t Raodhoes in Blerick vol met betrokken en hoopvolle mensen. Tijdens de filmavond Brief aan de Wereld – gebaseerd op de klimaatencycliek Laudato Si’ van Paus Franciscus – werden bezoekers geraakt door de schoonheid van onze planeet én de dringende oproep om haar te beschermen.
Adembenemende natuurbeelden, persoonlijke verhalen van klimaatslachtoffers en een paus die luistert en spreekt met passie vormden het hart van de avond. Na de film volgden inspirerende gesprekken: Hoe kunnen wij zelf verschil maken? Wat kunnen we doen in onze buurt? Hoe verbinden we mensen?
De conclusie? Wat deze wereld nodig heeft, zijn hoopverleners – mensen die licht brengen waar het donker dreigt te worden.
Samen maken we het verschil. Sluit jij je aan?
🟢 Georganiseerd door: Alsjenudenkt, ’t Raodhoes, Bibliotheek Venlo & Buurten met Talent
📌 #BriefAanDeWereld #Hoopverleners #Klimaatactie #SamenSterk
Terugblik op Filmavond “Brief aan de Wereld”
Door Ruud Everaarts
Wat een prachtige, positieve en betrokken groep mensen is er op deze bijeenkomst afgekomen. Dat was zo de afdronk van de filmavond getiteld “Brief aan de Wereld” die plaatsvond 14 april 2025 in het Raodhoes te Blerick. Hoe kon het ook anders. Als je in deze tijden een film gaat vertonen over de schadelijke effecten van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, hou je alleen de meest optimistisch mensen over als publiek.
Centraal stond dus de klimaatfilm “Brief aan de Wereld”, eerder al eens uitgebracht onder de titel “The Letter“. Een film die is gemaakt naar aanleiding van dat Paus Franciscus een encycliek heeft geschreven waarin hij oproept tot nieuw elan omtrent het klimaatvraagstuk.
De film hangt aan elkaar van spectaculaire natuurbeelden. Oerwouden, oceanen, koraalriffen, vulkaanuitbarstingen en bosbranden, versneden met rituele dansen van inheemse volken, al dan niet beschilderd met war paint en verentooien, en adembenemende beelden van roofvogels, zeeanemonen en kleurige vogels en bloemen. De film viert het leven. Het leven, dat is misschien wel de hoofdpersoon van deze film.
De andere hoofdpersoon is dus Paus Franciscus, oftewel Pope Francis, zoals hij in de Engelssprekende wereld bekend is. Zijn brief, getiteld “Laudato Si'” betoogt, grondig onderbouwd onder verwijzing naar wetenschappelijke artikelen, dat we langzaam als mensheid onze planeet onleefbaar aan het maken zijn, en dat er dringend stappen gezet moeten worden om dat te stoppen.
In de film zien we beelden van een paus die luistert naar verhalen van mensen uit groepen die nu al het hardst geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering. Klimaatvluchtelingen, mensen die moesten vluchten omdat hun eiland verdween door de zeespiegelstijging of doordat er erosie plaatsvond van hun land. Een kind, dat als vertegenwoordiger van alle kinderen sprak over hoe haar generatie de gevolgen zal moeten dragen van keuzes die we nu maken.
De paus hoort het aan en geeft zijn eigen visie, in zijn geestdrift per ongeluk in zijn moedertaal, het Spaans, omdat het onderwerp hem zo dicht aan het hart ligt.
Na de film werden de aanwezigen verzocht met elkaar in gesprek te gaan. Daartoe waren drie tafels ingericht, met bij elke tafel een eigen vraag waarover van gedachten gewisseld kon worden. Een gespreksleider schreef op wat er zoal ter berde werd gebracht.
Onder de aanwezigen bevonden zich een aantal “ideeënkanonnen”, waardoor de memo-velletjes in mum van tijd gevuld raakten.
“Wat kun jij doen om het milieu te verbeteren?”, “Hoe kan je mensen verbinden in hun streven om het milieu te verbeteren?” en “Waar zie jij in je omgeving de grootste problemen en hoe zo je die kunnen oplossen?”
Het ene na de andere constructieve idee kwam voorbij. Mooiste inzicht van de avond was dat onze samenleving behoefte heeft aan “hoopverleners”.
Het stemt positief dat door deze bijeenkomst een groep betrokken burgers met elkaar in gesprek is geweest over zo’n belangrijk thema.
Terugblik door PvdD
Recente reacties